SZÉKI TÁNCHISTÓRIÁK - 2017. szeptember 09. - Nagyerdei Szabadtéri Színpad

SZÉKI TÁNCHISTÓRIÁK - 2017. szeptember 09. - Nagyerdei Szabadtéri Színpad

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok saját bemutatója

  • 10% KEDVEZMÉNY FŐNIX KÁRTYÁVAL
  • 1500 FT HELYETT 1350 FT
  • JEGYEK VÁSÁROLHATÓK A KÖLCSEY KÖZPONTBAN
  • A FŐNIX KÁRTYA MEGVÁSÁROLHATÓ AZ ÍV PRODUKCIÓ KFT. IRODÁJÁBAN
  • EGY FŐNIX KÁRTYÁVAL 2 DB BELÉPŐJEGY VÁLTHATÓ!

Az esemény helyszíne: Debrecen , Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Az esemény időpontja:
2017. szeptember 09. 20:00 Esőhelyszín: Kölcsey Központ, Nagyterem

További Információk:
Ív Produkció Kft. 4024, Debrecen Piac utca 38, I. emelet; +36 20 550 1050

A BELÉPŐJEGYEK 10% KEDVEZMÉNNYEL MEGVÁSÁROLHATÓK FŐNIX KÁRTYÁVAL 1500 FT HELYETT 13500 FT-ÉRT.  A KÖLCSEY KÖZPONTBAN! EGY FŐNIX KÁRTYÁVAL 2 DB BELÉPŐJEGY VÁLTHATÓ! A FŐNIX KÁRTYA MEGVÁSÁROLHATÓ AZ ÍV PRODUKCIÓ KFT. IRODÁJÁBAN (4024, DEBRECEN PIAC UTCA 38. I. EMELET)!

Debrecen eddigi legnagyobb szabású táncszínházi ősbemutatója mintegy 150 táncossal, a 2015-ös nagysikerű Tizenhárom almafa alkotóitól!

A helyi néptáncegyüttesek előadásában, illetve élő népi zenekari kísérettel színpadra kerülő Széki tánchistórák című új nagyszínpadi táncjáték Szék városának tánchagyományait eleveníti meg.

Szent Bertalan napján (augusztus 24.) a református székiek háromszori istentisztelettel emlékeznek meg az akkor városukat ért 1717. évi tatárdúlásról és a széki emberek elhurcolásáról. Ettől az időtől fogva fekete-vörös viseletben járnak és azóta is nagyon zárt, megbonthatatlan, református magyar közösséget alkotnak.

A székiek a történelmünk során bizonyságot adnak arról, hogyan élhetjük túl a történelmi viharokat. Mai napig a Kárpát-medence egyik legarchaikusabb magyar közösségét alkotják. Saját népi kultúrájukat élik meg viseletben, táncban, zenében, dalban, monda- és mesevilágban.

A táncház mozgalom elindítói (Novák Ferenc, Tímár Sándor, Halmos Béla) Székre látogatva látták, hogyan működik egy falusi közösség által szervezett táncalkalom, táncház. Ezt a táncalkalmat ültették át a városi klubokba táncegyüttesek segítségével. Mára országos mozgalommá alakult, valamint a fogalom módszertanként a világörökség részét is képezi. 
A Nagyerdei Szabadtéri Játékok ezzel a tánctörténeti előadással tiszteleg a széki emberek példamutató összefogása és népművészetük megtartó ereje előtt.

Közreműködnek: Debreceni Népi Együttes Ifjúsági- és Felnőtt tánckara, Forgórózsa Táncegyüttes, Hajdúböszörményi Bocskai Táncegyüttes
Viselet: Pálfi Anita, Barsi Csaba
Zenekarok: Bürkös, Pali Marci és zenekara (Szék)
Koreográfusok: Busai Norbert, Busai Zsuzsa, Hercz Beáta, Vámosi István, Puskás László, Szűcs János, Szarka Zsolt 
Zenei rendező: Bárdosi Ildikó, Dezsőházi Tamás

Rendező: Hercz Vilmos, a Népművészet Ifjú Mestere-díjjal kitüntetett koreográfus

Nagyerdei Szabadtéri Színpad

4032 Debrecen, Nagyerdei park 1.

(52) 518-400

Nyitvatartás:
A rendezvény ideje alatt!